Sunday, 28 October 2012

hks mushroom air filter installation

air filter open pod ni penting bagi pemandu2 yang inginkan kelajuan tanpa kira bunyi bising dan minyak petrolll yang mencekikkk.. tp petrol tak kuat mana pon seperti yang org lain cakap selepas pakai cendawan ni......kali ini untuk enjin 4g92p :D saya akan menggunakan hks air filter atas dasar maintanen dia... seperti air filter stended yang macam kertas tu.. anda nak kene tukar seketul tiap kasli servis... kalau pakai hks air filter anda hanya perlu basuh span dan keringkan dan pakai semula... kalau span dah lama sangat.. beli je kat kedai mana2 span hks 3layer baru...span ni aku basuh pakai washer machine je :D...hahha.. da nmpk sgt malas tu kan.. janji span tak pecah... lau pecah pastu enjin sedut... perrghh naya kete.... air filter lain seperti apexi,, K&N,, blitz masing2 ade kelebihan tersendiri...

1. barang2 yang akan di pasangkan sebentar lagiii.. .. dapatkan adapter untuk air filter sekali.. hose samco pon nak kene ade kasi nampak cool.
 
 
 

2. bukan air filter sekali ngn air flow sensor dalam bulat merah tu. kene bukak socket wayar air flow sensor sebelum tanggalkannya... ...guna spanar ngn screw driver je..
3. okeyy. disini memang susah nak tanggalkan air flow sensor daripada air filter box asal.. last2 aku pecahkan je..bende ni nmpk senang tapi susah kerana pemegang nut pada air filter telah loose akibat pemusingan bolt yang selamba dilakukan..
4. pasang semula air flow sensor... di sini saya telah diy heat shield untuk open pod saya bagi mengurangkan udara panas disedut..saya guna aluminium plate sebagai dinding.. then tampal insulflex bahagian luar... belah dalam saya tampal aluminium foil yang buat bungkus makanan tu.... ..pembakaran lagi sempurna dengan adanya udara sejuk.. tu sebab time malam kete jadi lajuuu...
 
 
 
 
5. pasang semula cendawan anda. pastikan screw semua ketat supaya udara hanya disedut melalui span sahaja....
 
 
6. ok diy selesai... dah jimat rm50 lau hantar kedai pasang... yg buruknye filter box asal telah pecahhh.. tapi xpe.. pakai open pod semestinya lagi best dari segi pikup dan bunyi yang garang keluar dari enjin.... ;)
 
 
 
 

sound proof


untuk pemandu yang inginkan ketenangan dan kedamaian semasa memandu kereta bolehla try sound proof kereta anda. soundproof ni adalah untuk mengurangkan bunyi yang tidak diingini di dalam kereta contoh bunyi tayar, bunyi motor lalu sebelah dan bunyi ekzos kereta dari luar...
ada macam2 cara nk  buat bende alah ni...

material..:

1. Dynamat Dynaliner foam
2. Alumunium Dynamat Extream
dan mcm2 lagi aku tak tau....

barang2 nak kene beli..
1. gam dunlop
2.aluminium tar (xtau betul ke x nama)
3. insulflex..

tu je broo

dalam proses diy kali ni saya akan menggunakan bende seperti berikut..
ni aku dapat kat kedai kusyen..name dia insulflex kot...ntah la... beli 1meter rm30.. kedai acc ade jual gak siap ade gam ..korang bole gak pakai material lain yang mahal..bergantung pada bugjet,, lagi mahal lagi sodapp..
barang ni aku xtau ape name.. tapi bende ni org biase buat tampal atap zinc yang bocor tuu... bende ni murah je kat kedai hardware ade jual....cara nak pasang,, korang kene panaskan dulu pakai lighter ke pastu lekatkan je...sonang je bro...



aku tampal soundproof ni pakai gam dunlop beli kat kedai hardware je.. kene beli tin besar.. sebab nak kene banyak kasi lekat betul-betul..
lokasi ni bawah seat belakang.. lekat je kat mana yang anda suka..
bawah seat driver suma aku letak..
lagi bole pasang kat bonet belakang, pintu.bumbung.... side body belakang... kena buka panel ye... nak lagi best.. mula2 leka aluminium tar tu then baru lekat insulflex.... hasilnye time tutup pintu rasa lagi mantap, time hujan tak brapa bising..bunyi tayar kurang... audio system lagi sedap terutama bass dia lg padu... radio tak payah bukak kuat2 pon da dengar...diy saya untuk soundproof kete satria adalah sbyk rm100...kalau antar kedai buat rm 100 dapat 2 pintu depan je :D...selamat mencuba..







 

Saturday, 27 October 2012

diy tukar spoiler mivec

kali, saya akan menunjukkan bagaimana hendak diy menukar spoiler standard satria ke spoiler mivec... ;)... spoiler mivec ade 3 material iaitu fiber, PU dan yg ori xpasti ape... kalau bole beli original kerana material yang tahan lama dan bentuk yang begitu semarttt...

ok . gamba di atas menunjukkan spoiler standart satria yang berapa ganas langsung..
......

1. ok. firstly. buka bonet belakang. then ade 2 nut kiri dan kanan dekat area spoiler melekat di bonet. selepas buka nut, anda akan nampak wire antara body dan spoiler. gunting kan sahaja wire. pastikan ada lebihan wayar untuk memasang spoiler mivec. maaf gamba tidak detail ye..

2. spoiler mivec yang di beli di mudah.my pada harga rm80 sahaja. fiber je :'(.. janji cutting semart.
3. sambungkan wayar +ve dan -ve antara kereta dan spoiler anda. try tekan brek. nyala tak LED di spoiler. kalau nyala, teruskan dengan mengetatkan but di dalam bonet...



4. ini lah hasilnya.... nampak cantik dengan set bodypart belakang mivec...;)..diy selesai.. dengan ini anda dapat jimat rm30 untuk upah kedai accesories pasang spoiler...jika ade pertanyaan, sila tinggalkan sebarang comment ...


cerita dia

assalamualaikum,
blog ini direka khusus untuk meng share kn informasi pasal kereta terutama pasal modified, repair, diy, dan macam-macam lagi pasal kereta.
saya bukanlah hebat sangat tapi ape yang boleh di share akan saya post kan disini bagi peminat2 kereta di luar sana dapat mempelajari dan diy sendiri kereta anda di rumah.